Συνθετική Προσέγγιση
Η Συνθετική προσέγγιση στη συμβουλευτική και στην ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι η ανθρώπινη φύση είναι τόσο πολύπλοκη ώστε καμία μεμονωμένη προσέγγιση δεν μπορεί να την σκιαγραφήσει στην ολότητά της.
Στην πρακτική εφαρμογή της Συνθετικής προσέγγισης υφίσταται ένας βασικός κεντρικός θεωρητικός κορμός και ο κάθε σύμβουλος ή θεραπευτής επιλέγει να συνδυάσει στοιχεία ή προσεγγίσεις που ταιριάζουν καλύτερα στην πρακτική του ή που ταιριάζουν καλύτερα στον εκάστοτε συμβουλευόμενο ή θεραπευόμενό του.
Σε ό,τι αφορά τη δική μου Συνθετική Προσέγγιση, με εκφράζουν ιδιαίτερα, οι αρχές των Ανθρωπιστικών – Υπαρξιακών προσεγγίσεων. Ο τρόπος που δουλεύω συνδυάζει την Προσωποκεντρική προσέγγιση, την Υπαρξιακή προσέγγιση και την Συναλλακτική Ανάλυση. Ο λόγος είναι ότι οι προσεγγίσεις αυτές είναι κατά βάση συμβατές μεταξύ τους στην οπτική τους σχετικά με την ανθρώπινη φύση.
Οι βασικές πεποιθήσεις της Ανθρωπιστικής – Υπαρξιακής σχολής είναι ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα της αυτό-επίγνωσης, έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν και την ελευθερία να επιλέξουν, είναι σε μια συνεχή κατάσταση μετάβασης, αλλαγής και εξέλιξης, αναζητούν μέσα τους την πληρότητα, και έχουν την εγγενή τάση για αυτοπραγμάτωση εφόσον βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες και θεραπευτική σχέση.
Κατ’ επέκταση, ο συμβουλευόμενος έχει ενεργό ρόλο στη συμβουλευτική διαδικασία και αναλαμβάνει την ευθύνη για την θεραπεία του. Παράλληλα, η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ Συμβούλου και Συμβουλευόμενου θεωρείται σημαντική για την έκβαση της συμβουλευτικής πορείας και της θεραπείας. Η συμβουλευτική διαδικασία βασίζεται στο παρόν και ο ρόλος του σύμβουλου έγκειται στο να διευκολύνει με ενσυναίσθηση τον συμβουλευόμενό του να ανακαλύψει τις απαντήσεις και τις λύσεις που ταιριάζουν στον ίδιο.
Σκοπός είναι η απελευθέρωση από παρελθοντικά μοτίβα εγκλωβισμού, η αποδοχή της ελευθερίας και της ευθύνης για ανάληψη δράσης και επίλυση προβλημάτων, η αύξηση του αυθορμητισμού, η εξάλειψη του φόβου για οικειότητα, η ανοιχτή στάση στην εμπειρία, η εμπιστοσύνη στον εαυτό και η εσωτερική πηγή εκτίμησης.