Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση Gestalt
Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt ανήκει στις Ανθρωπιστικές – Υπαρξιακές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες υιοθετούν μια θετική προσέγγιση για τον ανθρώπο και πίστη στο (κρυμμένο) δυναμικό του για να ζήσει μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.
Ο όρος Gestalt είναι Γερμανικός και ενώ δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι νοείται ως Μορφή ή Σχήμα αλλά και ως Όλον (κάτι ολόκληρο). Η προσέγγιση ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον Frederick και τη Laura Perls. Ο Perls (1893-1970) ήταν ψυχίατρος και μαθητής της ψυχαναλύτριας Karen Horney, ο οποίος μέσα από την προσωπική του διαδρομή και τα ενδιαφέροντά του διαφοροποιήθηκε και εισήγαγε την θεραπευτική προσέγγιση Gestalt.
Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt είναι μια σχεσιακή συνθετική προσέγγιση καθώς οι επιρροές της προέρχονται και συνδυάζουν πολλά πεδία: την υπαρξιακή φιλοσοφία, την ψυχαναλυτική θεωρία, την σωματοψυχοθεραπεία του Reich, τις ανατολικές φιλοσοφίες και θρησκείες, το θέατρο και την κίνηση και το ψυχόδραμα του Moreno.
Η θεραπεία Gestalt είναι ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης. Βασίζεται στην ιδέα ότι το άτομο δεν υπάρχει ξεκομμένο από τον κόσμο του και τις σχέσεις του.
Μέσω της διαδικασίας της θεραπείας, ο θεραπευόμενος εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον του και με τον κόσμο του, καθώς και με ποιους τρόπους οι παρελθοντικές και παρούσες εμπειρίες του τον επηρεάζουν στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά στην κάθε παρούσα στιγμή της ζωής του.
Ο στόχος της θεραπείας Gestalt είναι η αύξηση της επίγνωσης του τρόπου που ερχόμαστε σε επαφή με τον άλλο καθώς και με τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από μια ολιστική ματιά (σώμα, σκέψεις, συναισθήματα). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αποδοχής του εαυτού μας όπως ήταν, είναι και γίνεται…
Η θεραπεία Gestalt βασίζεται πολύ στην παρούσα στιγμή, στην προσωπική βιωμένη εμπειρία του ατόμου και στην σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Σκοπός είναι η πιο ολοκληρωμένη ζωή στο παρόν με περισσότερες επιλογές καθώς και η ικανότητα για αυτο-υποστήριξη και αλληλο-υποστήριξη.