Συνηθισμένες Ερωτήσεις
Ποια είναι η διαφορά του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας, του Ψυχοθεραπευτή και του Ψυχιάτρου;
Υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των τριών ειδικών καθώς όλοι ενδιαφέρονται και δουλεύουν για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που τους επισκέπτονται.
Οι σύμβουλοι και οι ψυχοθεραπευτές έχουν εκπαιδευτεί να δουλεύουν συμβουλευτικά και θεραπευτικά βασισμένοι σε συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με άτομα που βιώνουν κάποιας μορφής ψυχική οδύνη. Οι σύμβουλοι εστιάζουν περισσότερο σε θέματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινή διαχείριση των δυσκολιών ενώ οι ψυχοθεραπευτές εστιάζουν περισσότερο και σε μεγαλύτερο βάθος σε θέματα προσωπικότητας. Οι ψυχίατροι είναι ιατροί ειδικευμένοι στην θεραπεία της ψυχικής νόσου είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.
Πότε κάποιος επισκέπτεται έναν Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας;
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, που οι συνθήκες της ζωής είναι τέτοιες ώστε να δυσκολεύεται να τις διαχειριστεί με τους μέχρι τότε συνηθισμένους του τρόπους. Τότε είναι βοηθητικό να επισκεφθεί έναν Σύμβουλο
Ποια είναι τα θέματα που εμπεριέχονται στη συμβουλευτική διαδικασία;
Η γκάμα των θεμάτων της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι ευρεία. Θέματα σχέσεων, απώλεια αγαπημένου προσώπου, πένθος, τραυματικά γεγονότα, επιθυμητές ή ανεπιθύμητες αλλαγές στην οικογενειακή ή επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου, προβλήματα σχετικά με την εργασία του, κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, διατροφικές δυσκολίες, ιατρικά θέματα που αφορούν διάγνωση και διαχείριση χρόνιων ασθενειών, και πολλά άλλα.
Ποια είναι τα συνηθισμένα εμπόδια στην αναζήτηση συμβουλευτικής υποστήριξης;
Τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται για συμβουλευτική υποστήριξη προτάσσει είναι οικονομική δυσκολία, η έλλειψη διαθέσιμου χρόνου, η αμφισβήτηση για αυτή καθεαυτή την συμβουλευτική διαδικασία και το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει, η δυσκολία να παραδεχθεί στον εαυτό του και στους άλλους ότι μπορεί να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και τέλος η δυσκολία να εμπιστευτεί τον «άγνωστο» επαγγελματία σύμβουλο καθώς και η αγωνία και ο φόβος για την άγνωστη συμβουλευτική διαδικασία.
Θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική. Τι να περιμένω στο πρώτο ραντεβού;
Βοηθάει πολύ να σκεφτούμε το πρώτο ραντεβού ως μια καινούργια συνάντηση δύο ανθρώπων. Όπως σε κάθε νέα συνθήκη, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής και αυτό είναι αναμενόμενο. Στις πρώτες συναντήσεις ο σύμβουλος θα χρειαστεί να μάθει κάποια πράγματα για τον συμβουλευόμενο σχετικά με τον ίδιο και την ιστορία του. Οι πρώτες συναντήσεις, καθώς γνωρίζονται ο σύμβουλος και ο συμβουλευόμενος, είναι μια ευκαιρία για να χτισθούν τα θεμέλια της θεραπευτικής σχέσης. Είναι σημαντικό ο συμβουλευόμενος να διερωτηθεί εάν νοιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη με τον σύμβουλο, συνθήκη απαραίτητη για να εδραιωθεί η θεραπευτική σχέση και να μπορέσει να ανοιχτεί και να μοιραστεί για αυτό που τον απασχολεί.
Έχω μόλις ξεκινήσει Συμβουλευτική. Πόσο θα διαρκέσει;
Η διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας ποικίλει και εξαρτάται από το αίτημα και την φύση του θέματος που απασχολεί τον συμβουλευόμενο. Η συμβουλευτική είναι διαδικασία και ως διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις οι οποίες να λύνουν τις δυσκολίες με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού. Συνήθως οι δυσκολίες ή τα θέματα έχουν χρειαστεί χρόνο για να διογκωθούν και να φτάσουν σε σημείο που η διαχείρισή τους να φαντάζει δύσκολη. Θα χρειαστεί, λοιπόν, κάποιος χρόνος για να βρεθεί ο τρόπος να εξομαλυνθούν μέσα από μια διαδικασία επίγνωσης, ανάληψης προσωπικής ευθύνης και πιθανής μετακίνησης και αλλαγής. Οι μορφές της συμβουλευτικής ποικίλουν ανάλογα με το αίτημα του συμβουλευόμενου και διαχωρίζονται σε βραχεία που αφορά σε συγκεκριμένα θέματα και μακροχρόνια της οποίας η μορφή είναι πιο θεραπευτική και εστιάζει σε περισσότερο βάθος.
Χρειάζεται να κάνουμε ραντεβού δια ζώσης;
Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας είναι η ατομική συνεδρία δια ζώσης σε σταθερή μέρα και ώρα μια φορά την εβδομάδα για όλη τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας. Η δέσμευση αυτή στην διαδικασία έχει αποδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική στην εξέλιξη της θεραπείας. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει κόλλημα σχετικά με τη μετακίνηση είτε υπάρχει απόσταση λόγω εργασιακών υποχρεώσεων είτε επειδή ο συμβουλευόμενος κατοικεί στην επαρχία ή το εξωτερικό, τότε πραγματοποιούνται συνεδρίες εξ αποστάσεως μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.
Πως μπορώ να κάνω συνεδρίες συμβουλευτικής εάν δεν μιλάω καλά Ελληνικά;
Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν είτε στα Ελληνικά είτε εξ ολοκλήρου στα Αγγλικά.